ВизначенняОвомукоїд яйця (Gal d1) - головний домінуючий алерген курячого білка, який здатний викликати алергічну реакцію. Овомукоїд стійкий до термічної обробки при 100 ºС, його структура подібна з інгібітором ферменту трипсину підшлункової залози, що в свою чергу перешкоджає його розчепленню. Має здатність проникати в грудне молоко. При наявності алергії на яєчний білок варто пам’ятати про його присутність у інших продуктах харчування (кондитерських виробах, морозиві, макаронах, майонезі, іт.д.).
Алергія - це реакція гіперчутливості імунної системи на зазвичай нешкідливі речовини, які потрапляють до організму або контактують із ним. Згодом організм під час контакту з такими речовинами починає виробляти власні антитіла — особливі білки, що продукуються імунною системою.
Її основними симптомами є:
- чхання,
- свербіж шкіри,
- сльозотеча,
- почервоніння,
- закладеність носу.
Можливі також: підвищення температури, нудота, блювання, діарея або біль у шлунку, нетипові реакції після укусів комах, набряк та анафілактичний шок.
Факторами ризику виникнення алергічної реакції є:
- спадковість,
- дитячий вік (діти більш схильні до появи алергічних реакцій – це пов’язано з певною незрілістю дитячого організму, зокрема, травної чи імунної систем),
- наявність випадків алергії в минулому,
- періоди гормональних змін в організмі (наприклад, вагітність),
- психосоматичні причини алергії,
- хронічні захворювання (особливо ШКТ).
Відхилення від нормиПідвищення рівня свідчить про: наявність алергічної реакції, атопічний дерматит, харчову алергію, обумовлену сенсибілізацією до даного алергену.