Додаткова інформаціяАналізи на непереносимість лактози
Лактозна непереносимість пов'язана з генетично зумовленим зниженням активності лактази (ферменту, необхідного для засвоєння лактози) і проявляється неспецифічними симптомами, що розвиваються після споживання продуктів, що містять молочний цукор. Виникає після періоду грудного вигодовування.
Дефіцит лактази, або лактозна недостатність (мальабсорбція лактози, гіполактазія), - це порушення розщеплення лактози внаслідок недостатності лактази слизової оболонки тонкої кишки, що супроводжується клінічною симптоматикою.
Лактоза (молочний цукор) міститься тільки в молоці ссавців і людини. Вона сприяє всмоктуванню в кишечнику кальцію і інших мінеральних речовин, а також розмноженню сприятливих для організму кисломолочних бактерій. Лактоза застосовується при виготовленні багатьох продуктів харчування, головним чином молочних; фармацевтична промисловість також використовує лактозу як допоміжну речовину.
Вживання цільного молока та інших продуктів, що містять лактозу, в такому випадку призводить до розладів травлення: здуття живота, болів, метеоризму, діареї. Індивідуальні симптоми лактазної недостатності різні, і ступінь їх вираженості може залежати від стану мікрофлори кишечника, особливостей харчування, психологічних чинників.
Профілактика полягає в попередженні симптомів гіполактазії шляхом дотримання дієти з низьким вмістом лактози або повною її відсутністю. Тому при симптомах розладів травлення після вживання неферментованих молочних продуктів доцільно проведення генетичного тесту на активність лактази, щоб уникнути спроб безглуздого лікування і вибрати відповідну дієту. Також тест має прогностичне значення в плані розвитку лактозной непереносимості у дітей з метою запобігання несподіваних розладів кишечника.
Важливо пам'ятати, що відмова від молока і молочних продуктів, які є важливим джерелом кальцію, може привести до дефіциту кальцію, що підвищує ризик остеопорозу (особливо у жінок в постменопаузі).
Первинну лактозну недостатність слід відрізняти від вторинної (придбаної), яка виникає при пошкодженні слизової оболонки тонкої кишки на фоні якого-небудь гострого або хронічного захворювання. Таке пошкодження можливо при інфекційному (кишкова інфекція), імунній (непереносимість білка коров'ячого молока), запальному процесах в кишечнику, атрофічних змінах (при целіакії, після тривалого періоду повного парентерального харчування та ін.).
Фактори, що підвищують ризик лактазной недостатності
вік - розвиток непереносимості лактози пов'язано з ростом - стан рідко зустрічається у новонароджених;
етнічна приналежність - непереносимість лактози найбільш поширена в Північній Америці, Африці, Південно-Східної Азії;
передчасні пологи - у недоношених новонароджених можливий низький рівень лактази через те, що зростання активності ферменту у плода відзначається в кінці третього триместру;
захворювання, що впливають на тонкий кишечник - кишкові інфекції, целіакія, хвороба Крона.
Коли призначається дослідження
- при симптомах непереносимості лактози - здутті кишечника, розладах стільця, нудоті;
- при диференціальній діагностиці лактозної непереносимості та інших захворювань шлунково-кишкового тракту у дорослих;
- для визначення ймовірності розвитку остеопорозу;
- для оцінки ймовірності лактозної непереносимості у дітей молодшого віку, для запобігання розладів кишечника.
Підготовка до аналізу
Обговоріть з лікарем прийом лікарських препаратів напередодні і в день проведення дослідження крові, а також інші додаткові умови підготовки.
Не можна здавати аналіз крові відразу після рентгенографії, флюорографії, УЗД, фізіопроцедур.
За 24 години до взяття крові необхідно:
- обмежити жирну і смажену їжу, не приймати алкоголь;
- виключити важкі фізичні навантаження.
Не менш 4-х годин до здачі крові не приймати їжу, пити тільки чисту негазовану воду.
Перед забором крові
- 60 хвилин не курити,
- 15-30 хвилин перебувати в спокійному стані.
Що означають результати
MCM6 (C (-13 910) T)
С / С - генотип, пов'язаний з непереносимістю лактози у дорослих.
З / Т - генотип, пов'язаний з добре переноситься лактози у дорослих.
Т / Т - генотип, пов'язаний з добре переноситься лактози у дорослих.
Результат генетичного дослідження є висновок, що включає в себе характеристику отриманого генотипу і відповідні рекомендації.
Здати аналіз на непереносимість лактози можна в нашому діагностичному центрі Медіс. Наші лабораторії облаштовані сучасним аналітичним обладнанням, ми гарантуємо високу точність результатів та доступні ціни. Отримати додаткову інформацію ви можете за номерами телефонів, що вказані на сайті.