ВизначенняЙод – це важливий мікроелемент, з якого синтезуються гормони щитоподібної залози. Без нього неможливе нормальне функціонування організму. Щодня людина повинна вживати в середньому 150-200 мг йоду.
При дефіциті йоду в людини може спостерігатися цілий спектр проблем – від порушень статевої функції до проблем із щитоподібною залозою. Проблемою може стати і надмірне збільшення концентрації йоду в організмі.
Визначення концентрації йоду сечі відображає надходження йоду в організм безпосередньо на момент дослідження, тому що нирками виводиться близько 90% спожитого йоду за день.
Відхилення від нормиПідвищення рівня йоду в сечі свідчить про надмірну концентрацію мікроелементу в організмі.
Причинами може бути надлишкове надходження йоду в організм, порушення обміну йоду, захворювання щитоподібної залози (тиреоїдит, тиреотоксикоз), генетичні захворювання (хвороба Пламмера, синдром Пендреда).
Зниження рівня йоду в сечі свідчить про недостатнє надходження мікроелементу в організм або порушення метаболізму йоду.
Свідчить про йододефіцитну дієту (прийом надмірної кількості брому, заліза, марганцю, свинцю, кальцію, хлору з їжею), ендемічний зоб, кретинізм, мікседему, синдром Хашимото, порушення репродуктивної функції в жінок, підвищення радіаційного фону.
Коли призначають?Дане дослідження призначається для виявлення дефіциту або надмірного поступлення йоду в організм. Також для діагностики причин гіпотиреозу, зобу, депресії, тахікардії, збільшення маси тіла, брадикардії, тремору, паралічів, зниження репродуктивної функції.
РекомендаціїДане обстеження рекомендується людям, що проживають на територіях з йододефіцитом (ендемічних за зобом) для профілактики захворювань щитоподібної залози, а також для людей з підозрою або наявним захворюванням для точнішої діагностики та постановки діагнозу.
Ендемічна територія - це територія у межах якої протягом тривалого часу реєструються непоодинокі випадки захворювання населення певною інфекційною хворобою. Уся Західна Україна належить до ендемічної території за зобом через малу кількість йоду в продуктах харчування.